انواع کبد چرب گرید 1 2 3 4 و علائم آن را بشناسید
انواع کبد چرب به 4 گرید، دستهبندی میشود که هر کدام میتوانند خود را با علائم خاصی نشان دهند، البته تمامی گریدهای کبد چرب میتوانند علائم مشترکی هم داشته باشند. به طور کلی اگر جمع شدن چربی در سلول های کبد بالاتر از 5 تا 10 درصد حجم کل کبد را تشکیل دهد، پزشکان آن را کبد چرب میدانند.اصولاً متخصصان کبد و گوارش، بسته به علت بیماری، کبد چرب را به سه نوع تقسیمبندی میکنند. آنها این نوع بیماری را در دستهبندیهای گرید1، گرید2، گرید3 و گرید 4 تشخیص و مورد درمان قرار میدهند.
کبد چرب چیست؟
کبد چرب یا همان جگر چرب یک اصطلاحی میباشد که پزشکان در هنگام جمع شدن چربی در سلول های کبد آن را به کار میبرند. اگر چه وجود چربی در کبد امری طبیعی است؛ اما مقدار زیاد آن میتواند باعث خطرات جبرانناپذیری در سلامت فرد شود. معمولاً از مهمترین عوارض کبد چرب و خطرات کبد چرب، اختلال زیاد در عملکرد گوارش و سیستم ایمنی بیمار است.
دستهبندی انواع چربی در کبد
کبد مسئولیت فیلتر مواد تجربه شده در بدن را دارد. پس هنگامی که چربی اطراف سلول های کبد را احاطه کند قطعاً باعث مختل شدن عملکرد آنها خواهد شد. در این صورت یک فوق تخصص کبد و گوارش بسته به مقدار چربی در کبد بیمار، آن را به 4 نوع دستهبندی میکند.
کبد چرب گرید1
گرید ۱ سادهترین نوع این بیماری است، معمولاً این گروه از کبد چرب به علت نامناسب بودن رژیم غذایی به وجود میآید. بنابراین با اصلاح رژیم غذایی و انجام ورزشهای مناسب درمان خواهد شد و سلامتی کبد قابل بازگشت است.
کبد چرب گرید 2
گرید ۲ کبد چرب کمی وضعیت بیمار را وخیمتر میکند. معمولاً این گروه از انواع کبد چرب بر اثر خوردن مواد چرب و خیلی شیرین رخ میدهد، اگر چه کبد چرب گرید ۲ با انجام فعالیتهای زیاد، قابل درمان میباشد؛ به طوری که مصرف دارو نیز باید در کنار آن مورد استفاده قرار بگیرد؛ اما در نهایت سلامت کبد قابل بازگشت است.
کبد چرب گرید 3
گرید ۳ کبد چرب، حالت پیشرفتهای از گریدهای ۱ و ۲ میباشد. در این گروه از انواع کبد چرب درصد بیشتری از کبد دچار چربی شده است و بیمار علائم آشکاری را از خود نشان میدهد. پس دکتر متخصص داخلی و یا فوق تخصص کبد و گوارش درمانهای بیشتری را برای این دسته از بیماران انجام میدهد، اما باز هم در این مرحله سلامت کبد قابل بازگشت است.
همچنین بخوانید: شایع ترین بیماری های قلبی و نشانه های آن
کبد چرب گرید 4
کبد چرب با گرید ۴ حالت شدیدی از این نوع بیماری است که معمولاً به سیروز شناخته میشود. چنانچه مصرف دارو و پیشگیریهای لازم نتواند سلامت کبد را بازگرداند، عمدتاً پزشک معالج پیوند کبد را به بیمار پیشنهاد خواهد داد.
لازم است بدانید که تمام این گریدها ممکن است در هر کدام از نمونههای کبد چرب در صورت عدم درمان به وجود آید.
انواع کبد چرب کدماند؟
کبد چرب غیرالکلی: در این نوع بیماری معمولاً سلول های کبد قدرت شکستن چربی را از دست دادهاند. بنابراین چربی در کبد جمع میشود و مشکلاتی را در عملکرد آن به وجود میآورد. این نوع کبد چرب هر ۴ گرید را شامل میشود.
کبد چرب الکلی: در این نوع بیماری، کبد بر اثر مصرف زیاد الکل نمیتواند چربیهای اضافه در سلول های خود را از بین ببرد. پس چنانچه شخص مصرف الکل را ترک کند در همان مراحل گرید ۱ و گرید ۲ قابل درمان است؛ اما چنانچه مصرف الکل ادامه پیدا کند فرد به گرید ۴ نیز مبتلا خواهد شد. در چنین وضعیتی پزشک معالج باید درمانیهای کبد سیروز را انجام دهد.
کبد چرب بارداری: در این نوع بیماری معمولاً کبد به دلیل اختلالات هورمونی و دلایل نامعلوم دیگر در زنان باردار دچار مشکلات جزئی خواهد شد، اگر چه این بیماری مزمن نیست؛ ولی اگر درمان نشود این گروه از انواع کبد چرب میتواند برای خانمهای باردار و جنین آنها خطرات جدی به بار آورد. خوب است بدانید که کبد چرب بارداری غالباً در سه ماه آخر بارداری به وجود میآید و بعد از زایمان بیمار رو به بهبودی میرود.
علائم وجود چربی در کبد
هر یک از نمونههای کبد چرب ممکن است علائم منحصربهفردی داشته باشند؛ اما معمولاً علائم کبد چرب حاد که ممکن است در تمام بیماران رخ دهد عبارتاند از:
- درد در قسمت سمت راست
- دردهای شکمی
- حالت تهوع و استفراغ
- کسالت عمومی، ضعف و خستگی
- زرد بودن پوست بدن خصوصاً سفیدی چشمها
- گیجی
- کاهش اشتها
دسترسی به بهترین کلینیک های پزشکی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود
نظرات کاربران درباره انواع کبد چرب گرید 1 2 3 4 و علائم آن را بشناسید