6 علت حرف نزدن کودک و روش های درمان آن

فهیمی
فروردین 17, 1400
زمان مطالعه دقیقه

6 علت حرف نزدن کودک و روش های درمان آن

حرف نزدن کودک می‌تواند به علت شیوه ارتباط غلط والدین با کودک و یا مشکلات مغزی او باشد، البته گاهی اوقات کودکان با تأخیر صحبت می‌کنند؛ ولی برخی کودکان حتی تا سن ۴ سالگی هیچ قان و قون کردنی را نیز بلد نیستند‌‌. بنابراین ما در اینجا به چند نکته مهم اشاره خواهیم کرد تا شما مهارت صحبت کردن با فرزندان خود را بیاموزید.

علت حرف‌ نزدن کودک چیست؟

دلیل اینکه برخی از کودکان دیر حرف می‌زنند یا اصلاً حرف نمی‌زنند می‌تواند یک تأخیر ساده و یا یک مشکل مغزی باشد.‌ در اینجا چند مورد از این عوامل ذکر خواهد شد.

شیوه ارتباطی غلط والدین

در بیشتر مواقع علت حرف‌نزدن کودک اختلال مغزی و مشکلات پزشکی نیست، بلکه کودک شیوه حرف زدن را نمی‌داند. یعنی کودک دارای هوش طبیعی است و به خوبی می‌تواند مفهوم دیگران را درک کند؛ ولی قدرت پاسخ گویی ندارد. شاید دلیل این امر صحبت نکردن با کودک باشد و شاید هم تنها بودن کودک بیش از اندازه در خانه باشد. پس سعی کنید زمان بیشتری را به کودک خود اختصاص دهید.

تماشای زیاد تلویزیون

گاهی اوقات تماشای زیاد تلویزیون و گفتگوهای یک‌طرفه باعث می‌شود تا کودک حرف نزند. لازم است تا کودکان بالای شش ماه به صورت دو طرفه صحبت کنند، یعنی ارتباط به شکل واقعی باشد تا کودک بتواند احساسات خود را به طرف مقابل نشان دهد.

در واقع زمانی که کودک زیاد تلویزیون تماشا می‌کند همیشه ساکت است و تنها مکالمات دیگران را گوش می‌دهد. پس انگیزه‌ای برای حرف زدن ندارد، بنابراین تا زمانی که کودک درخواست خود را به صورت کلامی بیان نکرده است نباید والدین پاسخگوی او باشند.

علت حرف‌ نزدن کودک

مشکل در آناتومی گفتار کودک

دلایل زیادی می‌تواند علت اصلی حرف‌نزدن کودک باشد. یکی از این علت‌ها کوتاه بودن بند زیر زبان است، چنانچه زبان کودک از نظر ساختاری شکل صحیحی نداشته باشد قطعاً می‌تواند باعث شود که کودک حرف نزند و یا حرف زدن او با تأخیر باشد، البته برخی کودکان به علت‌های دیگری مانند لب شکری و یا شکام کام نمی‌توانند حرف بزنند.

مشکلات مغزی کودک

عده‌ای از کودکان علت حرف نزدنشان می‌تواند مشکلات مغزی باشد. در واقع نیمکره سمت چپ آن‌ها نمی‌تواند یک ارتباط کافی برای صحبت کردن کودک را فراهم آورد. بنابراین کودک برای تولید آوا نمی‌تواند به خوبی از لب‌ها و زبان استفاده کند، برخی از این کودکان دچار عقب ماندگی ذهنی هستند.

همچنین بخوانید: 7 نکته طلایی برای خرید انواع ویلچر استاندارد

مشکلات شنوایی در کودک

در بیشتر مواقع علت دیر حرف زدن کودک و یا حرف نزدن او می‌تواند مشکلات شنوایی باشد، به همین دلیل در فهم و تقلید صدای او مشکلات جدی به وجود می‌آید. پس لازم است تا برای بررسی شنوایی کودک به یک کلینیک گفتار درمانی مراجعه کنید.

اختلالات جسمی کودکان

علت حرف‌نزدن برخی از کودکان می‌تواند مشکلات جسمی مانند اوتیسم و یا آپراکسی دوران کودکی باشد. پس برای درمان دیر حرف زدن کودک و یا حرف نزدن کودک بهتر است در ابتدا یک آسیب شناسی گفتار و زبان به طور کامل سلامت جسمی کودک را بررسی کند.

راه های درمان حرف نزدن کودک

راه های درمان حرف‌نزدن کودک

معمولاً بیشتر کودکان تا یک سن مشخصی حرف نمی‌زنند، مثلاً حرف نزدن کودک ۵/ ۲ ساله ممکن است عادی باشد؛ ولی وقتی کودکی در سن ۳ سالگی به بعد هیچ تولید آوایی را از خود نداشته باشد این مسئله می‌تواند برای والدین بسیار ناراحت کننده باشد.

در این صورت بهتربن روش درمانی برای کودکانی که حرف نمی‌زنند؛ مراجعه به یک کلینیک گفتار درمانی به صورت حضوری و یا به شکل مشاوره‌های آنلاین می‌باشد. البته اطرافیان کودک باید سعی کنند با خواندن کتاب‌های شعر و گفتن صداهای دوکلمه‌ای کودک را وادار به حرف زدن کنند. بردن فرزند به مکان‌های شلوغ مانند مهدکودک و یا پارک می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در تکلم او داشته باشد.

درمان دیر حرف زدن کودک در خانه

از آنجایی که بیشتر کودکان به وسیله شنیدن آواهای مختلف حرب زدن را یاد می‌گیرند پس سعی کنید در خانه زیاد با کودک خود حرف بزنید. واضح حرف بزنید تا کودک به خوبی منظور شما را بفهمد، بهتر است از کتاب‌های تصویر دار استفاده کنید تا کودک با دیدن عکس اشیاء و حیوانات تمایل به صحبت کردن پیدا کند.

در تمام حالات با کودک در حال صحبت کردن باشید مخصوصاً در زمان لباس پوشیدن و یا حمام کردن کودک، همیشه به کودک خود توجه کنید و زمانی که او صدایی از خود تولید می‌کنند به شدت او را تشویق کنید؛ چرا که تشویق والدین در درمان حرف نزدن کودکان بسیار تأثیر دارد.

دسترسی به بهترین کلینیک های توانبخشی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود

نظرات کاربران درباره 6 علت حرف نزدن کودک و روش های درمان آن


مقالات پیشنهادی پزشکی

لیست مقالات پزشکی