علائم انواع پاره شدن تاندون و روش های درمان آن
پاره شدن تاندون معمولاً با درد و تورم همراه با کبودی، خود را نشان میدهد. در چنین حالتی اگر پارگی زیاد نباشد استفاده از داروهای ضدالتهابی مانند استروئیدها و گذاشتن یخ میتواند درمان مؤثری باشد؛ اما اگر علائم پارگی تاندون زیاد باشد، این احتمال وجود دارد که تاندون کلاً قطع شده است. پس لازم است تا یک متخصص ارتوپدی با استفاده از تشخیصهای درست، عمل جراحی آرتروسکوپی را انجام دهد.
پاره شدن تاندون چیست؟
خوب است بدانید تمام عضلههای بدن به کمک یکسری نوارهای فیبری مانند طناب به استخوانها متصل هستند، این نوارها را تاندون میگوییم. به طور کلی با منقبض شدن عضلات، تاندونها وادار به حرکت میشوند و در نهایت با حرکت تاندونها نیز استخوانها و مفاصل نیز به حرکت در میآیند.
در صورتی که فشار و یا آسیب شدیدی به عضلات بدن وارد شود قطعاً عضلات کشیده خواهند شد که گاهی اوقات این کشیدگیها میتواند باعث پاره شدن تاندون در هر قسمتی شود. معمولاً به این حالت Strain گفته میشود. بیشتر اوقات این پارگیهای ایجاد شده در تاندون، سطحی هستند؛ اما بعضی مواقع پارگی چنان عمیق است که باعث قطع تاندون میشود.
علت پارگی تاندون
بیشتر اوقات پارگی تاندون بر اثر انجام حرکتهای ورزشی سنگین اتفاق میافتد؛ اما ممکن است این حادثه به دلیل برداشتن اجسام در حالتهای ناصحیح، فشارهای شدید و استرس نیز رخ دهد. البته تکرار برخی حرکات نادرست به تدریج میتواند باعث به وجود آمدن پارگیهای شدید یا خفیف در تاندون شود.
علائم پاره شدن تاندون
زمانی که تاندون یک فرد دچار کشیدگی و یا پاره شدن میشود قطعاً منجر به بروز برخی نشانههای ظاهری در فرد خواهد شد. از جمله این علائم عبارتاند از:
دردهای شدید
مهمترین نشانههای آسیب دیدگی در تاندونها درد است، پس افراد با وجود درد در نواحی مختلف به پارگی تاندون پی خواهند برد.
تورم
معمولاً پاره شدن تاندون در هر ناحیهای میتواند باعث تورم شود.. البته خونریزی های تاندون آسیب دیده، خود را به صورت کبودی همراه با تورم نشان میدهند.
اسپاسم
به دلیل درد و تورم ایجاد شده در ناحیه معمولاً عضلههایی که در نزدیکی ناحیه صدمه دیده قرار دارند منقبض میشوند که به چنین حالتی اسپاسم گفته میشود.
همچنین بخوانید: جراحی تعویض مفصل زانو و لگن چیست و چگونه است؟
حالت ضعف
زمانی که در ناحیهای از بدن، تاندون دچار آسیب دیدگی میشود معمولاً فرد حالت خستگی شدید و ضعف دارد.
ناتوانی حرکت در ناحیه
واضح است که اگر تاندون یک عضلهای در بدن پاره شود فرد نمیتواند آن عضو از بدن خود را تکان دهد.
چه موقع برای پارگی تاندون به پزشک مراجعه شود؟
زمانی که شما علائم پاره شدن تاندون دست، بازو و یا علائم پاره شدن تاندون شانه یا آرنج را مشاهده کردید، باید در اولین مراحل درمان استراحت کنید؛ چرا که استراحت دادن به ناحیه آسیب دیده میتواند التهاب منطقه را کاهش دهد.
لازم است بدانید اکثر کشیدگیها و پارگیهای خفیف تاندون میتوانند بدون درمان خاصی فقط با چند روز استراحت کردن درمان شوند. استفاده از یخ و برخی داروهای مسکن مانند استامینوفن و ایبوپروفن میتواند جهت پارگیهای خفیف تاندون بسیار مؤثر باشد.
اما در صورتی که محل آسیب دیده زیاد ورم کند و عضله آن منطقه قادر به حرکت نباشد باید سریعاً به پزشک مراجعه شود. معمولاً یک متخصص ارتوپدی با بررسی عکس تهیه شده از تصویر برداری ام آر آی میتواند میزان آسیب دیدگی را در بیمار تشخیص دهد؛ چون احتمال دارد تاندون به طور کامل قطع شده باشد.
نکته : زمانی که پارگی تاندون زیاد نباشد، یک متخصص ارتوپدی میتواند با استفاده از آتل شرایط بهبودی بیمار را بیشتر فراهم آورد.
روش های درمان پارگی تاندون
امروزه علاوه بر افراد عادی، بیشتر ورزشکاران در معرض پارگی تاندون قرار دارند. پس چنانچه فردی با مشاهده علائم پاره شدن تاندون آشیل و پشت زانو، همچنین علائم پاره شدن تاندون انگشت شست پا و شست دست و سایر نقاط بدن مواجه شد، باید فعالیت خود را متوقف کند و به یک متخصص آنستزیولوژی و کنترل درد مراجعه نماید.
اگر پارگی تاندون با تجویز دارو و انجام فیزیوتراپی بعد از ۳ تا ۶ ماه قابل درمان نباشد، قطعاً بیمار باید در یک کلینیک ارتوپدی تحت عمل جراحی درمان شود. البته در مواردی که شدت پارگی تاندون زیاد بوده و تاندون قطع شود، تنها روش درمان، عمل جراحی آرتروسکوپی خواهد بود. در این نوع جراحی ها لازم است تا پزشک دو سر تاندون پاره شده را به یکدیگر بخیه بزند.
دسترسی به بهترین کلینیک های پزشکی و زیبایی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود
نظرات کاربران درباره علائم انواع پاره شدن تاندون و روش های درمان آن