انواع جراحی فتق در کودکان و نوزادان (علائم+ درمان+ مراقبت ها)

فهیمی
فروردین 17, 1400
زمان مطالعه دقیقه

انواع جراحی فتق در کودکان و نوزادان (علائم+ درمان+ مراقبت ها)

جراحی فتق در کودکان نزدیک به ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول خواهد کشید و اغلب کودکانی که این عمل فتق را انجام می‌دهند در همان روز ترخیص می‌شوند، البته چند نوع فتق وجود دارد که هر کدام ممکن است علائم و شرایط متفاوتی را برای کودک فراهم آورد.

فتق چیست؟

فتق هنگامی به وجود می‌آید که یک عضو از بدن به دلیل بازشدگی و یا سوراخ بودن بافتی که نگهداری آن را بر عهده دارد به بیرون فشار وارد کند. مثلاً گاهی اوقات روده‌ها از بین سوراخ و یا بافت شل شده در قسمت دیواره شکم به بیرون از بدن رسوخ پیدا می‌کنند. این برآمدگی که ممکن است در ناف، کناره‌های شکم و کشاله ران مشاهده شود، فتق گفته می‌شود. معمولاً بیشتر افراد خصوصاً کودکان و نوزادان به فتق شکم در قسمت راست دچار می‌شوند.

انواع فتق در کودکان و نوزادان

از جمله شایع ترین فتق های کودکان عبارت است از:

  • فتق ناف
  • فتق های جدار شکم
  • فتق کشاله ران

که معمولاً چنین بیماری هایی در کودکان خصوصاً نوزادان باید سریعاً درمان شود و از پیش آمدن آسیب‌های جدی جلوگیری کرد؛ زیرا در مواردی ممکن است بافت در زمان بیرون‌زدگی گیر کرده باشد و اکسیژن به سلول های او نرسد، در چنین حالتی بافت سیاه می‌شود و پس از عفونت باعث مرگ کودک می‌شود. بنابراین لازم است بدانید که این نوع برآمدگی‌ها هیچ گاه از بین نمی‌روند و حتماً باید توسط یک فوق تخصص جراحی اطفال جراحی شوند.

انواع فتق در کودکان و نوزادان

فتق کشاله ران و علائم آن

این نوع فتق در میان شکم و داخل ران به وجود می‌آید. در چنین حالتی قسمتی از بافت‌های داخل شکم به صورت کیسه‌ای متورم خود را در کشاله ران کودک نشان می‌دهد. این عارضه در هر سنی برای کودکان و نوزادان پیش خواهد آمد، حتی گاهی اوقات فتق مادرزادی می‌باشد.

علائم اصلی این نوع فتق تورم زیاد در کشاله ران است به طوری که به راحتی می‌توان برآمدگی جدار شکم را مشاهده کرد، در پسران این نوع فتق می‌تواند علائم باد فتق بیضه را به وجود آورد؛ ولی علائم فتق در نوزادان دختر به صورت تورم در لبه‌های واژن خواهد بود. گاهی اوقات این برآمدگی‌ها حالت پنهان دارند و تنها با سرفه کردن و یا گریه کردن کودکان، بیرون زده می‌شوند؛ اما در بیشتر مواقع فتق همیشه حالت بیرون‌زدگی دارد و با استفراغ همراه خواهد بود.

همچنین بخوانید: جراحی کیست مویی با لیزر بهتر است یا بخیه؟

فتق ناف و علائم

فتق ناف هنگامی به وجود می‌آید که بند ناف در زمان بریده شدن خوب بسته نشده باشد. این نوع فتق معمولاً درد ندارد، پس علائم آن تنها برآمدگی است و زمانی ظاهر می‌شود که کودک تقلا می‌زند، گریه می‌کند، راه می‌رود.

علائم فتق گیر کرده در کودکان

از علائم فتق شدید می‌توان به مواردی مانند:

  • درد شدید خصوصاً در زمان گریه کردن
  • استفراغ
  • داشتن سوزش در قسمت برآمده
  • وجود خون در مدفوع

اشاره کرد چنانچه کودک شما یک فتق داشته باشد ممکن است همیشه بی‌قرار باشد، یا برآمدگی‌های سفتی در ناحیه شکم او دیده شود. بنابراین تنها با جراحی فتق در کودکان پسر و جراحی فتق در کودکان دختر این علائم برطرف خواهند شد.

درمان فتق در کودکان و نوزادان

درمان فتق در کودکان و نوزادان

اولین گام برای رفع فتق در کودکان خصوصاً در قسمت کشاله ران، جا انداختن آن است، پس بهتر است فتق را به آرامی به داخل فشار دهید‌، این احتمال وجود دارد تا بر آمدگی فتق تااندازه‌ای کوچک شود و درد آن کاهش پیدا کند. چنانچه پزشک تشخیص دهد که این کار می‌تواند فتق کودک را درمان کند هیچ گاه جراحی فتق در کودکان را تجویز نخواهد کرد؛ اما چنانچه این برآمدگی دوباره عود کند و باعث بی‌قراری کودک شود حتماً باید در اسرع وقت جراحی فتق در کودکان انجام بگیرد.

مراقبت های بعد از جراحی فتق در کودکان

زمانی که کودک خود را پس از جراحی فتق به خانه آوردید حتماً از داروهای ضد درد که پزشک معالج تجویز کرده‌اند استفاده کنید. همیشه قسمت برش و بخیه را پاکیزه و خشک نگه دارید. سعی کنید از فعالیت زیاد کودک جلوگیری کنید‌، برای استحمام کودک از فوق تخصص جراحی اطفال پرسش‌های لازم را انجام دهید. چنانچه تا ۵ الی ۷ روز این موارد را به خوبی رعایت کنید مطمئناً کودک بهبودی خود را به دست خواهد آورد.

دسترسی به بهترین کلینیک های پزشکی اطفال با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود

نظرات کاربران درباره انواع جراحی فتق در کودکان و نوزادان (علائم+ درمان+ مراقبت ها)


مقالات پیشنهادی پزشکی

لیست مقالات پزشکی