آمالگام دندان برای پر کردن بهتر است یا کامپوزیت؟

فهیمی
فروردین 15, 1400
زمان مطالعه دقیقه

آمالگام دندان برای پر کردن بهتر است یا کامپوزیت؟

آمالگام دندان به دلیل داشتن استحکام زیاد معمولاً برای دندان‌های آسیا به کار می‌رود، اگر چه رنگ تیره‌ای دارد؛ ولی می‌تواند عمر طولانی‌تری نسبت به کامپوزیت داشته باشد. البته کامپوزیت هم به علت هم رنگ بودن با دندان می‌تواند برای پر کردن دندان‌های جلویی مناسب باشد؛ چون در پر کردن دندان‌های جلویی ضمن ایجاد استحکام، مسئله زیبایی نیز بسیار اهمیت دارد.

آمالگام دندان چیست؟

آمالگام ترکیبی از چند فلز مختلف اعم از ۵۰ درصد جیوه و ۵۰ درصد قلع، مس و نقره است. معمولاً یک دندانپزشک عمومی به این مخلوط ماده سیاه می‌گوید، آمالگام دارای استحکام فوق‌العاده‌ای برای پر کردن دندان می‌باشد. حدود ۱۸۰ سال که دندانپزشکان از این ماده برای رفع پوسیدگی های دندان استفاده می‌کنند.

لازم است بدانید که بی‌خطر بودن این ماده از طرف سازمان معتبر بهداشتی آمریکا تائید شده ‌است و جامعه دندانپزشکان، آمالگام را بهترین ماده برای پر کردن دندان می‌دانند‌. بنابراین این ماده هیچ نوع ضرری برای کودکان و مادران شیرده یا باردار ندارد. بر همین اساس انواع آمالگام مناسب‌ترین ماده برای درمان پوسیدگی های عمیق می‌باشد.

مزایای آمالگام دندان

بزرگ‌ترین ‌مزیتی که این ماده دارد مقاومت بالا در برابر فشارهای وارد آمده در هنگام جویدن غذا می‌باشد. بنابراین می‌تواند برای برطرف نمودن شدیدترین پوسیدگی های دندان و رفع دندان قروچه به کار رود.

هر چند که جهت درمان برخی مشکلات دیگر مانند سایش دندان ها بسیار مناسب است. از طرفی به صورت عمقی دندان ها را مهر و موم می‌کند و مانع از نفوذ باکتری‌ها می‌شود، پس با این وجود مضرات آمالگام بسیار ناچیز است.

آمالگام دندان چیست؟

معایب آمالگام

تنها عیب این ماده، رنگ تیره آن است. مشکل دیگر این ماده رسانایی بالای آن می‌باشد، به طوری که سرما و گرما را به سرعت انتقال می‌دهد. همچنین دندانپزشک برای استفاده از آمالگام مجبور است تا سطح زیادی از دندان را بتراشد در غیر این صورت ماده به راحتی از دندان جدا می‌شود.

بنابراین عوارض آمالگام، تنها حساس شدن دندان فرد نسبت به خوردن مواد غذایی سرد و گرم است که البته این حساسیت پس از مدت کوتاهی برطرف خواهد شد.

همچنین بخوانید: معرفی انواع یونیت دندانپزشکی و راهنمای خرید آن

کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت، خمیری از سرامیک و یک ماده پلاستیکی است که جهت پر کردن دندان‌های جلو به کار می‌رود. رنگ کامپوزیت روشن است و می‌تواند زیبایی قابل توجهی در هنگام پر کردن دندان ایجاد کند. در ابتدا این ماده نرم است، سپس با کمک تاباندن یک نور آبی استحکام پیدا می‌کند؛ ولی نسبت به آمالگام دندان، استحکام پایین‌تری دارد.

مزایای کامپوزیت

کامپوزیت برای پر کردن پوسیدگی های سطحی می‌تواند گزینه بسیار مناسبی باشد؛ چرا که‌ حالت چسب دارد و به خوبی به سطح دندان می‌چسبد، بنابراین نسبت به آمالگام حفره‌ها را بیشتر می‌پوشاند.

معایب کامپوزیت

این ماده در هنگام جویدن غذا نسبت به آمالگام حساس‌تر است، از طرفی به دلیل داشتن رنگ روشن در اثر مصرف غذاهای رنگ‌دانه دار مانند چای، قهوه و نوشابه معمولاً کدر رنگ می‌شود. ایراد دیگر این ماده به وجود آمدن ترک‌های ریز در طول زمان می‌باشد.
بنابراین باکتری‌ها و دیگر عوامل پوسیدگی می‌تواند به راحتی در عمق دندان نفوذ کند‌. در نهایت اینکه تنها به دلیل داشتن رنگ سفیدش مورد استفاده قرار می‌گیرد و از نظر کیفیت بعد از آمالگام قرار دارد.

معایب آمالگام

برای پر کردن دندان، آمالگام یا کامپوزیت؟

امروزه بیشتر افراد در یک کلینیک دندانپزشکی تقاضا دارند تا متخصص پروتزهای دندانی برای پر کردن دندان‌های جلو و عقب از ماده سفید یا همان کامپوزیت استفاده کند، غافل از اینکه کامپوزیت‌ها شکننده‌تر  هستند و نمی‌تواند برای دندان‌های عقبی مناسب باشند.

اگر چه کامپوزیت‌ها مطابق رنگ دندان ها به کار می‌روند و قیمت بیشتری نسبت به قیمت آمالگام دارند؛ اما از استحکام کمتری برخوردار هستند. پس برای پر کردن دندان‌های آسیا استفاده از آمالگام ارجح‌تر است و در دندان‌های نیش و جلویی باید از کامپوزیت استفاده کرد. از طرفی ترمیم آمالگام دندان راحت‌تر و ارزان‌تر از کامپوزیت خواهد بود.‌

برای شما آمالگام بهتر است یا کامپوزیت؟

با توجه به بیان مزایا و معایب آمالگام و کامپوزیت برای پر کردن دندان‌های خود بهتر است در یک کلینیک دندانپزشکی با پزشک معالج خود مشورت کنید، او می‌تواند ضمن در نظر گرفتن زیبایی ظاهری شما بیشترین استحکام را در دندان پوسیده ایجاد کند.

در حال حاضر بیشتر پزشکان و متخصصان دندانپزشک ترجیح می‌دهند مقاومت را فدای زیبایی نکند و تا جایی که دندان در معرض دید دیگران قرار نداشته باشد از آمالگام دندان استفاده کنند، از طرفی این ماده بر اثر مراقبت‌های صحیح می‌تواند ۱۰ تا ۱۵ سال دوام بیاورد.

دسترسی به بهترین کلینیک های دنداپزشکی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود

 

نظرات کاربران درباره آمالگام دندان برای پر کردن بهتر است یا کامپوزیت؟


مقالات پیشنهادی پزشکی

لیست مقالات پزشکی