6 مورد از رایج ترین بیماری های مادرزادی نوزادان

فهیمی
فروردین 17, 1400
زمان مطالعه دقیقه

6 مورد از رایج ترین بیماری های مادرزادی نوزادان

بیماری های مادرزادی نوزادان مانند لب شکری، پای پرانتزی و شکاف کام بیشتر با انجام غربالگری مادران باردار قابل تشخیص هستند؛ اما گاهی اوقات بیماری هایی مانند اختلالات قلبی و یا انسداد روده تا زمانی که نوزاد متولد نشود قابل تشخیص نمی‌باشد.‌ بر همین اساس بسیاری از این ناهنجاری‌ها تا قبل از تولد نوزاد و یا بعد از تولد آن ممکن است درمان شود؛ اما برخی دیگر از این بیماری های مادرزادی تا پایان عمر زندگی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

رایج ترین بیماری های مادرزادی نوزادان کدامند؟

کودکان و نوزادان گاهی اوقات در طول عمر خود با ناهنجاری‌هایی زندگی می‌کنند که بیشتر آن‌ها مادرزادی هستند. در حقیقت نوزادان با این نوع مشکلات جسمی به دنیا می‌آیند و گاهی اوقات تا پایان عمر گریبان گیر آن خواهند بود.

دلیل اصلی این‌گونه نقص‌های خلقتی به طور دقیق مشخص نیست؛ اما فاکتورهای مهمی مانند مصرف سیگار و مواد شیمیایی یا مصرف داروها و تشعشعات اشعه ایکس می‌تواند در دوران جنینی این ناهنجاری‌ها را تشدید کند. از جمله این بیماری های مادرزادی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

بیماری لب شکری در نوزادان

یکی از رایج ترین بیماری های مادرزادی نوزادان لب شکری است. این بیماری به شکل یک شکاف در قسمتی از لب بالایی نوزاد می‌باشد. در واقع اگر نوزاد در دوره جنینی رشد کاملی نداشته باشد ممکن است لب بالایی به درستی شکل نگیرد؛ البته این بیماری گاهی اوقات با سندروم‌ها و نمونه‌هایی از اختلالات ژنتیکی همراه است‌.

اگر چه این ظاهر نازیبا برای والدین بسیار ناراحت کننده است؛ ولی این بیماری با کمک یک جراح نوزادان در بیمارستان کودک قابل اصلاح می‌باشد.

رایج ترین بیماری های مادرزادی نوزادان

شکاف کام نوزادان

گاهی اوقات در برخی نوزادان از همان بدو تولد ناهنجاری‌هایی مانند شکاف کام دیده می‌شود. در واقع شکاف سقف دهان یکی از رایج ترین بیماری های مادرزادی نوزادان به شمار می‌آید. معمولاً این بیماری در ابتدا قابل مشاهده نیست، بلکه به مرور زمان با ظهور علائمی مانند:

  • عفونت های گوش مزمن
  • تغذیه‌ی دشوار
  • خروج شیر و مایعات دیگر از بینی نوزاد
  • گریه‌های تو دماغی

و برخی نشانه‌های دیگر والدین به این بیماری کودک خود پی می‌برند.‌ امروزه بیشتر متخصصان کودک می‌توانند اغلب این‌گونه بیماری های مادرزادی را در یک بیمارستان کودک درمان کنند.

اسنداد مری در نوزادان

آترزی مری یا همان اسنداد مری جزو سخت‌ترین بیماری های مادرزادی نوزادان است که گاهی اوقات سبب مرگ آن‌ها می‌شود. در این بیماری به علت مسدود شدن مری معمولاً مایعات به ریه راه پیدا می‌کنند و باعث بیماری ذات الریه نوزاد می‌شود. چنانچه ریه بر اثر انسداد مری دچار عفونت های مزمن شود ممکن است نوزاد فوت کند.

این نوع بیماری مادرزادی خود را با آبریزش شدید دهانی نشان می‌دهد، البته در بیشتر مواقع نوزاد در هنگام شیر خوردن احساس خفگی و کبودی دارد. علت اصلی آترزی مری، مسدود شدن ناحیه فوقانی مری می‌باشد. بنابراین در زمان وارد شدن شیر به درون نای معمولان نوزادان دچار اختلالات هضم می‌شوند، غالباً این عمل به طور غیر ارادی از طرف معده بروز می‌دهد.

همچنین بخوانید: 6 مورد از رایج ترین بیماری های مادرزادی نوزادان

انسداد روده در نوزادان

از جمله بیمارهای مادرزادی نوزادان انسداد روده است. در این نوع ناهنجاری به علت نامشخصی در قسمتی از روده چسبندگی وجود دارد، بنابراین انسداد روده اجازه نمی‌دهد که مدفوع و گازهای روده ای دفع شود. البته گاهی اوقات این بیماری خود را به انسداد فلجی هم نشان می‌دهد، یعنی روده نمی‌تواند انقباضات طبیعی برای خروج مدفوع را انجام دهد. به همین دلیل پزشکان زنان و زایمان در هنگام متولد شدن نوزاد به مسئله بیرون روی آن بسیار اهمیت می دهند‌.

نشانه های بیماری های مادرزادی نوزادان

بیماری قلبی مادرزادی

این روزها اغلب بیماری های مادرزادی نوزادان به شکل بیماری های قلبی گزارش می‌شوند؛ زیرا در اکثر آزمایش ها و تست های غربالگری جنین، ناهنجاری‌های قلبی بررسی نمی‌شود. مگر اینکه فردی به دلخواه و توجه داشتن به مسئله بیماری های ارثی، آزمایش های سلامت قلب جنین را انجام دهد.

معمولاً رایج ترین بیماری های قلبی در نوزادان به صورت اختلالات ساختار قلب در اجزایی مانند دیواره ها، دریچه ها و شریان های قلب می‌باشد. آشناترین بیماری های مادرزادی نوزادان در قلب به سوراخ قلب شناخته شده است. غالباً این نوع مشکلات قلبی در نوزادان همراه با علائمی مانند:

  • تنگی نفس
  • درد در قفسه سینه
  • عفونت ریه
  • گریه های مکرر و… می‌باشد.

پای پرانتزی در کودکان

بیماری بلانت یا همان پای پرانتزی یکی دیگر از مشکلات مادرزادی نوزادان است. این بیماری اختلالاتی را در رشد زانوی نوزاد ایجاد می‌کند، یعنی باعث می‌شود تا استخوان‌های پا به حالت طبیعی رشد نداشته باشند و یک فضای زیادی بین ساق پای نوزاد ایجاد شود، بنابراین فعالیت‌های جسمی نوزاد با مشکلات خاصی رو به رو می‌شود.‌

دسترسی به بهترین کلینیک های پزشکی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود

نظرات کاربران درباره 6 مورد از رایج ترین بیماری های مادرزادی نوزادان


مقالات پیشنهادی پزشکی

لیست مقالات پزشکی