علائم التهاب مفاصل یا آرتریت و روش های درمان آن
التهاب مفاصل نوعی برافروختگی مفصل است که بیشتر در مفاصل کوچک مثل انگشتان دست و پا ایجاد میشود. این بیماری که بیشتر به علت عفونت و اختلال در سیستم ایمنی بدن در مفاصل به وجود میآید همراه با درد ورم است. البته این التهابات باعث خشک شدن مفصلها خصوصاً در صبحگاهی میشود و ممکن است بیمار را در طول روز درگیر کند.
التهاب مفاصل چیست؟
التهاب مفصل که به آن آرتریت گفته میشود، نوعی بیماری خود ایمنی است که سیستم دفاعی، مفاصل بدن را مورد هدف قرار میدهد، معمولاً در زبان عام به این بیماری بندآماس و مفصل آماس هم گفته میشود.
لازم است بدانید که التهاب مفصل گاهی اوقات به دلیل عوامل عفونی به وجود میآید مانند تب حاد روماتیسمی و آرتروز؛ ولی آرتریت غیر عفونی هم مانند نقرس، روماتیسم مفاصل و برخی آرتروزها نیز وجود دارد.
این بیماری میتواند از یک نقطه شروع شود و مانند التهاب مفصل لگن و التهاب مفصل ستون فقرات گسترش پیدا کند. معمولاً التهاب مفاصل از انگشتان و جلوی پا شروع میشود؛ ولی بعد از مدتی مچ پا و کل پا نیز درگیر این بیماری میشود.
علائم و نشانههای التهاب مفاصل یا آرتریت
التهاب مفصل یک بیماری مزمن است، این بیماری معمولاً سبب درد، خشکی مفاصل، تورم در نواحی تاشو لولایی بدن و محدودیت دامنه حرکتی میشود. اگر چه آرتریت روماتوئید در بزرگسالان مانند التهاب مفصل در کودکان کل بدن را درگیر التهاب میکند؛ ولی شیوع آن در قسمت انگشتان دست و پا و دیگر مفاصل کوچک بیشتر خواهد بود.
لازم است بدانید که این بیماری گاهی اوقات اندامهای دیگر مانند ریه و چشمها را نیز ملتهب میکند. گرفتگیهای ناشی از التهاب مفصل بیشتر در زمان صبحگاهی رخ میدهد، این گرفتگی و خشک بودن حرکت مفاصل ۱ تا ۲ ساعت طول میکشد؛ البته ممکن است بیمار در تمام طول روز دچار گرفتگی مفاصل باشد. پس اغلب گرفتگیهای صبحگاهی میتواند نشانهای از بروز آرتریت روماتوئید باشد.
مهمترین نشانههای آرتریت روماتوئید
بیشتر افرادی که به التهاب مفاصل دچار شدهاند دارای علائمی از قبیل:
- بی حالی و از دست رفتن انرژی
- تب خفیف
- بی میل بودن به غذا
- خشک بودن دهان
- خشک بودن چشمها
و همچنین توده های سفت در برخی نواحی بدن مانند کف دستها و قسمتهایی از آرنج دست هستند.
درمان آرتریت روماتوئید
در حقیقت یک درمان قطعی برای رفع التهاب مفاصل وجود ندارد، پس یک فوق تخصص مفاصل و عضلات یا همان روماتولوژی سعی میکند با ارائه دادن درمانهای مختلف، علائم و نشانههای این بیماری را کاهش دهد، چنان که سطح بهبود عملکرد بیمار افزایش پیدا کند. از جمله این درمان ها عبارتاند از:
استراحت
با استراحتهای مکرر در طول روز بیمار میتواند خستگی مفاصل را تا حدودی برطرف کند.
ورزش و تمرینات حرکتی
انجام ورزشهای روزانه به مفاصل انعطاف میدهد و اجازه نمیدهد که فرد زیاد درگیر این بیماری شود.
تمرینات کششی
انجام این دسته از فعالیتهای ورزشی به صورت نشسته میتواند آرتریت روماتوئید را مهار کند. تایچی نمونهای از این تمرینات کششی است.
وزنه برداری
دمبل زدن وزنه برداری عضلات بیمار را قدرتمند میکند، بنابراین فرد کمتر دچار ضعف و خستگی میشود.
شنا و آب درمانی
مطمئناً حرکت کردن در آب های گرم میتواند التهاب مفصلها را کاهش دهد. این نوع روش درمانی بیشتر برای رفع التهاب مفصل کمر و التهاب مفصل گردن مؤثر میباشد.
همچنین بخوانید: اسکن هسته ای استخوان چیست و چگونه انجام میشود؟
دارو درمانی
مصرف برخی داروهای تجویز شده توسط فوق تخصص ارتوپدی یا یک فوق تخصص روماتولوژی میتواند تأثیر زیادی در کاهش علائم التهاب مفصل داشته باشد.
علت بیماری آرتریت روماتوئید یا التهاب مفصل
به گفته بیشتر متخصصان ارتوپدی و فوق تخصصهای مفاصل و عضلات، علت اصلی این بیماری ناشناخته است؛ ولی برخی عوامل میتواند ابتلا به این بیماری را افزایش دهد، مانند:
جنسیت
بیشتر اوقات زنان بیشتر از مردان به التهاب مفاصل دچار میشوند. در واقع بیشتر خانمهای بالای ۵۰ سال دچار التهاب مفصل زانو التهاب مفصل لگن هستند.
سابقه فامیلی
این بیماری میتواند عامل وراثتی هم داشته باشد، یعنی اگر فردی در فامیل و یا خانواده به التهاب مفصل مبتلا باشد ممکن است خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش دهد.
استعمال دخانیات
سیگار کشیدن و مصرف دخانیات مختلف میتواند این بیماری را تشدید کند، خصوصاً اگر شخصی زمینه ارثی هم داشته باشد.
اضافه وزن
افرادی که چاق هستند خصوصاً خانمهای بالای ۵۰ سال بیشتر در معرض آرتریت روماتوئید از جمله التهاب مفصل دست قرار دارند.
دسترسی به بهترین کلینیک های پزشکی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود
نظرات کاربران درباره علائم التهاب مفاصل یا آرتریت و روش های درمان آن