مهم ترین کاربرد و عوارض دگزامتازون دامی چیست؟

فهیمی
فروردین 18, 1400
زمان مطالعه دقیقه

مهم ترین کاربرد و عوارض دگزامتازون دامی چیست؟

دگزامتازون دامی برای حیواناتی مانند گاو، گوسفند و اسب می‌تواند استفاده‌های زیادی داشته باشد‌. در واقع این دارو خاصیت ضدالتهابی و ضد شوک دارد، پس می‌تواند در زمان تاخیرهای زایمان و درمان بسیاری از بیماری‌ها مورد استفاده قرار بگیرد. البته باید مواظب باشید که دگزامتازون را با داروهای آنتی بیوتیک مصرف نکنید؛ چرا که می‌تواند عوارض زیادی را برای دام به وجود آورد.

دگزامتازون دامی چیست؟

دگزامتازون دامی یک داروی ضدالتهابی است که به عنوان یک ضد شوک قوی به کار می‌رود.‌ این دارو که مشتقی از فلوئور متیل پردنیزدلون می‌باشد از جمله هورمون های استروئیدی است که به پروتئین های گلبول سفید متصل می‌شود‌.

این محصول می‌تواند در برخی بافت های بدن مانند پوست تولید شدن DNA را کم کند و باعث تقسیم سلولی شود؛ چرا که سریعاً در جگر متابولیزه می‌شود و قادر است تا به متابولیت های غیر فعال تغییر ماهیت دهد. البته در نهایت متابولیت های اضافه در بدن توسط کلیه‌ها دفع می‌شود.

مواد مصرف دگزامتازون

امروزه دامپزشکان از دگزامتازون استفاده‌های زیادی دارند، مهم‌ترین کاربردهای دگزامتارون دامی عبارت‌اند از:

  • دگزامتازون جهت درمان کتوز که به آن استونمی هم گفته می‌شود.
  • بهبود حالت هایی از شوک و اضطراب
  • رفع واکنش های زیاد حساسیتی
  • درمان التهاب و برطرف نمودن تروسینوس ها
  • درمان التهابات مفصلی
  • رفع واکنش های پوستی بر اثر التهاب
  • تسریع بخشیدن به زایمان گاو گوسفند، اسب، سگ و گربه

 

دگزامتازون دامی چیست؟

مقدار مصرف دگزاکوئید

معمولاً برای القاء زایمان گاو لازم است تا دامپزشک در طول هر ۲۴ ساعت مقداری دگزامتازون دامی را به اندازه ۲۰ تا ۳۰ میلی گرم به صورت تزریق عضلانی برای دام استفاده کند‌.

اگر این دارو جهت ضدالتهاب گاو به کار می‌رود باید هر ۲۴ ساعت به ازای هر ۱ کیلوگرم مقداری دگزامتازون به اندازه ۰۲/۰ تا ۲ میلی گرم به شکل وریدی یا عضلانی در دام  استفاده شود‌.

جهت درمان کتوز گاو می‌بایست هر ۲۴ ساعت مقداری از دگزامتازون را به اندازه ۱ تا ۴ میلی لیتر را به شکل عضلانی به دام تزریق نمود.‌

اگر داروی دگزامتازون برای درمان شوک گاو مورد استفاده قرار می‌گیرد باید ۴ تا ۶ میلی گرم از این محصول را به ازای هر یک کیلوگرم وزن دام به صورت عضلانی یا وریدی به او تزریق کرد.

معمولاً برای درمان ضدالتهاب اسب لازم است تا در هر ۲۴ ساعت مقداری دگزامتازون به اندازه ۰۱/۰ تا ۲/ ۰میلی گرم متناسب با وزن حیوان مورد استفاده قرار بگیرد.

برای درمان شوک در اسب باید ۵/ ۰تا ۲ میلی گرم دگزامتازون  متناسب با مقدار وزن اسب به صورت عضلانی و یا به شکل وریدی به حیوان تزریق شود.

البته امروزه یک داروخانه دامپزشکی می‌تواند مقدار مصرف دقیق دگزامتازون دامی را برای استفاده‌ی هر نوع دام حتی برای مصرف  سگ و گربه نیز در اختیار شما قرار دهد.

همچنین بخوانید: درمان خشکی مفاصل بعد از شکستگی

مواد منع مصرف دگزامتازون

توجه داشته باشید که استفاده از دگزامتازون برای حیواناتی که در ماه‌های آخر آبستنی خود به سر می‌برند ممنوع است؛ زیرا این کار باعث سقط جنین آن‌ها خواهد شد، همچنین باعث می‌شود که زایمان آن‌ها به سختی انجام شود.

حیواناتی که دچار زخم های قرنیه و برخی بیماری‌های شایع هستند نباید دگزامتازون در آن‌ها مصرف شود.

به علت ایجاد برخی حساسیت ها می‌تواند برای دام بسیار خطرناک باشد.

لازم است تا این دارو برای بیماری‌های قارچی و برخی مشکلات ویروسی استفاده نشود.

مواد منع مصرف دگزامتازون

عوارض دگزامتازون دامی

مصرف بیش از اندازه دگزامتازون باعث می‌شود تا عملکرد آدرنوکورتیکال مهار شود‌. گاهی اوقات استفاده از این دارو در حیواناتی مانند اسب باعث می‌شوند تا لنگش هایی در حیوان به وجود آید. البته شاید دلیل این عارضه واکنش بالای عروق برخی مواد بدن مانند آمین های بیوژنیک باشد.

تداخل دارویی دگزاکوئید

داروی اریترومایسین که نوعی آنتی بیوتیک است می‌تواند اثر کورتیکوستروئیدها را افزایش دهد، از طرفی چنانچه دگزامتارون در یک دوره با برخی داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مصرف شود این احتمال وجود  دارد که حیوان دچار زخم های گوارشی شود.

سعی کنید هیچ گاه به دام هایی که واکسن های زنده تخفیف حدت یافته استفاده کرده‌اند دگزامتازون را تزریق نکنید، همیشه به خاطر داشته باشید که استروژن‌ها می‌توانند اثرات این داروی ضد شوک را چند برابر کنند.

نکته مهم : زمانی که داروی دگزامتازون دامی به گاو، گوسفند و یا بز تزریق می‌شود تا ۳ روز از خوردن شیر آن‌ها خودداری کنید، از طرفی تا ۸ روز گوشت آن‌ها قابل خوردن نمی‌باشد.

 

دسترسی به بهترین کلینیک های دامپزشکی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود

نظرات کاربران درباره مهم ترین کاربرد و عوارض دگزامتازون دامی چیست؟


مقالات پیشنهادی پزشکی

لیست مقالات پزشکی