مضررات بیهوشی در بیماران قلبی، دیابتی و ریوی
چرا بیهوشی در بیماران قلبی، ریوی و دیابتی ممنوع است؟ در واقع داروهای بیهوشی با توجه به برخی فاکتورهای مهم از قبیل سن بیمار، وضعیت روحی بیمار و همچنین مصرف داروهای مداوم بیمار انتخاب میشود. البته گاهی اوقات حساسیت های دارویی و برخی بیماریهای زمینهای میتواند بیمار را از انجام این بیهوشیها معاف کنند، به همین دلیل بیهوشی در بیماران قلبی و افراد دیگری از قبیل بیماران ریوی و دیابتی ممنوع است.
چه بیمارانی نباید بیهوش شوند؟
برای اجرای طیف وسیعی از جراحیها میبایست بیمار بیهوش شود. غالباً بیهوشی از طریق ۳ روش صورت میگیرد، اولین روش، بیهوشی عمومی است که فرد یک حالت خواب پیدا میکند. دومین روش، بی حسی موضعی است که تنها بخشی از بدن بیمار توسط داروهای بیحسکننده حدود چنددقیقهای بی حس میشود تا عمل جراحی به راحتی انجام بگیرد. سومین روش، بیهوشی نخاعی است که متخصصین بیهوشی به آن اسپاینال میگویند.
در این نوع بیهوشی اعصاب قسمتی از بدن به طور موقت فلج میشود تا نتواند پیامهای درد را به مغز منتقل کند؛ اما در این میان بیهوشی برای برخی از بیماران ممنوع است؛ پس این افراد چه کسانی هستند؟
بیمارانی که به داروهای بیهوشی حساسیت دارند
همیشه یک متخصص بیهوشی قبل از اینکه فردی را بیهوش کند او را نسبت به حساسیت های دارویی مورد ارزیابی و تست قرار میدهد. در صورتی که بیمار به نوعی دارو حساسیت نشان دهد، داروی دیگری برای بیهوشی بیمار به کار میرود. بسیار نادر است که بیماری به کلیه داروهای بیهوشی حساس باشد، در چنین حالتی تحت هیچ شرایطی بیمار نمیتواند عمل جراحی انجام دهد.
بیمارانی که فشار مغز آنها بالا باشد
معمولاً افرادی که دچار عارضه فشار مغز هستند نباید تحت بیهوشی خصوصاً بیهوشی عمومی قرار بگیرند؛ زیرا بیهوشی به همراه عوارضی مانند سرگیجه، سردرد و تهوع خواهد بود. پس چنین حالتیهایی در بیماران تشدید میشود و میتواند خطراتی جدی مانند سکته مغزی را برای فرد ایجاد کند.
همچنین بخوانید: متداولترین بیماری های گوش حلق و بینی کدامند؟
بیهوشی در بیماران قلبی
به دلیل اینکه بیشتر داروهای شیمیایی باعث گشاد شدن رگهای خونی بدن میشود، بنابراین شل شدن عروق میتواند به طور شدید افت فشار خون را در بدن بیمار ایجاد کند. پس افرادی که بیماریهای زمینهای مانند بیماریهای قلبی عروقی دارند نمیتوانند تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرند؛ زیرا این روش از بیهوشیها باعث برادی کاردی میشود، یعنی ضربان قلب بیمار به شدت افت خواهد کرد.
حتی گاهی اوقات استفاده از داروهای بیهوشی در بیماران قلبی باعث آسیستول یا همان ایست قلبی میشود. پس با این وجود یک متخصص بیهوشی تمام بیماران تحت عمل جراحی را از لحاظ قلبی عروقی ارزیابی میکند، چنانچه کارکرد قلب دچار مشکلات جدی باشد بدون شک بیمار از انجام بیهوشی معاف خواهد بود. توجه داشته باشید که بیماران قلبی به علت استفاده از آسپرین شرایط سختی را نیز برای جراح به وجود میآورند.
بیهوشی در بیماران دیابتی
از آنجایی که بیهوشی در بیماران دیابتی باعث ایجاد تغییرات متابولیک در سیستم بدنی آنها میشود، در نتیجه در زمان بیهوشی و در حین انجام عمل جراحی کنترل قند برای پزشکان بیهوشی دشوار خواهد بود. بنابراین لازم است قبل از بیهوشی حتماً نوع دیابت، وضعیت متابولیک بیمار و فاکتورهای مهم دیگری مانند عوارض مزمن در افراد دیابتی به طور دقیق بررسی شود. از این رو متخصصان بیهوشی میتوانند قبل از انجام جراحی، نتیجه را در اختیار پزشکان جراح قرار دهند.
بیهوشی برای بیماران ریوی
بیماران ریوی مانند افراد مبتلا به میاستنی گراویس دچار ضعف عضلات تنفسی هستند، بنابراین استفاده از برخی داروهای بیهوشی مانند بیهوشی عمومی میتواند تنگی نفس را در آنها تشدید کند. حتی گاهی اوقات بیهوشی میتواند باعث ایست تنفسی فرد شود و مانند بیهوشی در بیماران قلبی منجر به مرگ بیمار شود.
بیهوشی در بیمارانی که آب سیاه دارند یا به گلوکوم حاد مبتلا هستند
کسانی که به علت بالا رفتن فشار چشم به بیماری آب سیاه مبتلا هستند به طور حتم مانند بیهوشی در بیماران قلبی نمیتوانند تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرند: زیرا در اثر بیهوشی و افزایش فشار چشم، صدمات جبران ناپذیری به فرد بیمار وارد خواهد شد.
بیهوشی برای بیماران مبتلا به آسم
افرادی که دچار بیماری آسم هستند ممکن است در زمان بیهوشی دچار شل شدگی عضله های تنفسی شوند، چنین حالتی میتواند نفس کشیدن را برای آنها دشوارتر کند. حتی در مواردی که بیماران به آسم شدید مبتلا باشند این احتمال وجود دارد تا بیهوشی عمومی باعث ایست کامل تنفسی آنها گردد. پس در نتیجه افرادی که مشکلات ریوی دارند مانند بیهوشی در بیماران قلبی، کمتر تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرند.
نظرات کاربران درباره مضررات بیهوشی در بیماران قلبی، دیابتی و ریوی