جدیدترین قانون حضانت فرزند بعد از طلاق

فهیمی
خرداد 18, 1400
زمان مطالعه دقیقه

جدیدترین قانون حضانت فرزند بعد از طلاق

خانواده یکی از ارکان مهم در رشد و پرورش کودکان می‌باشد. ولی در برخی مواقع والدین به علت بروز برخی مسائل دچار اختلاف می‌شوند و تصمیم به طلاق می‌گیرند. این موضوع روی آینده فرزندان تأثیر زیادی می‌گذارد. بنابراین حضانت فرزند بعد از طلاق از موضوعات بسیار مهم در زمینه حقوق خانواده است. که قانون گذاران برای نظم بخشیدن به حضانت فرزندان پس از طلاق برخی مقررات را در این رابطه تنظیم می‌کنند. حضانت فرزند بعد از طلاق با توجه به سن فرزند و جنسیت فرزند که دختر یا پسر باشد به پدر یا مادر سپرده می‌شود.

حضانت فرزند بعد از طلاق

 

حضانت فرزند بعد از طلاق

 

مطابق با قانون، حق و وظیفه هر پدر مادری است که از فرزند یا فرزندان خود نگهداری کند. و بدون دلایل قابل قبول و حکمی که از سوی قاضی باشد، نمی‌توان این حق را از پدر و مادر گرفت. از سوی دیگر پدر و مادر هم نباید از نگهداری و تربیت فرزندان خود امتناع کنند. بر اساس قانون مدنی پدر و مادر وظیفه دارند، بر حسب نیاز و توانایی‌هایی که دارند، به تربیت فرزند خود بپردازند و نسبت به این موضوع نباید بی‌توجه باشند.

در صورتی که پدر و مادری برای تربیت و نگهداری از فرزند یا فرزندان خود سهل انگاری کنند، حق حضانت از او گرفته می‌شود. در مواقعی که پدر و مادر در زندگی مشترک با یکدیگر هستند و حق حضانت از فرزندان با هر دوی آن‌ها می‌باشد. اما پس از جدایی پدر و مادر بر اساس قانون مدنی در این مواقع حق حضانت فرزندان تا هفت سالگی بر عهده مادر می‌باشد و پس از آن این اولویت با پدر خواهد بود. مگر اینکه مصلحت فرزند به گونه‌ای دیگر باشد.

قوانین قدیم و جدید حضانت فرزندان

مطابق با قوانین مدنی حضانت فرزند دختر و پسر بعد از طلاق با توجه به سن این گونه بود که برای نگهداری از فرزند، مادر تا ۲ سال از تاریخ به دنیا آمدن او اولویت حضانت و نگهداری از فرزند را داشت. پس از این تاریخ حضانت فرزند به عهده پدر خواهد بود. در رابطه با اطفال دختر تا سال هفتم حضانت آن‌ها بر عهده مادر خواهد بود. ولی این موضوع موجب شد که فرزندان پسر بعد از دوران شیرخوارگی از مادر خود جدا شده و چون مادران نسبت به فرزندان خردسال دلبستگی شدیدی دارند، این مسئله موجب دشواری‌های علمی زیادی شد.

به همین دلیل قانون گذاران به اصلاح این ماده پرداختند و آن را به شورای مجمع تشخیص مصلحت نظام رساندند. بنابراین حضانت فرزند بعد از طلاق تا ۷ سالگی آن با مادر می‌باشد. پس از آن حضانت بر عهده پدر خواهد بود. بعد از هفت سالگی، اگر اختلافاتی وجود داشته باشد؛ حضانت با در نظر گرفتن صلاح کودک با رأی دادگاه است.

همچنان بخوانید: پاسخ به 10 سؤال مهم درمورد فسخ نکاح

شرایط سلب حضانت فرزند از پدر و مادر

 

شرایط سلب حضانت فرزند از پدر و مادر

 

در برخی مواقع حضانت فرزند بعد از طلاق از پدر و مادر سلب می‌شود، در ادامه شرایط سلب حضانت فرزندان از پدر یا مادر را معرفی می‌کنیم:

  • اعتیاد زیاد به الکل، مواد مخدر و قمار
  • مبتلا بودن پدر یا مادر به بیماری روانی به تشخیص پزشکی قانونی
  • معروف و سرشناس بودن در فساد اخلاقی و فحشا
  • عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادر
  • جنون مادر
  • ازدواج مجدد مادر
  • تکرار ضرب و جرح خارج از عرف
  • سوء استفاده از فرزند یا مجبور کردن او برای انجام امور ناصحیح مثل تکدی‌گری، قاچاق، فساد و فحشا

نکته

ملاقات فرزند حق مسلم هر مادری می‌باشد. بنابراین فساد اخلاقی مادر بهانه‌ای برای ملاقات نکردن او با فرزندش نخواهد شد. همچنین در صورت فوت پدر، ازدواج دوباره مادر جلوی حق حضانت او را نخواهد گرفت.

حضانت‌ فرزند بعد از طلاق توافقی

در طلاق توافقی همه موارد مطابق با توافق زوجین خواهد بود. در رابطه با حضانت فرزندان بعد از طلاق توافقی نیز به همین صورت است. به این گونه که پدر و مادر باید در مورد حضانت فرزند خود به توافق با هم برسند. اما یکی از مواردی که لازم است در این زمینه به آن دقت کرد، این است که در طلاق توافقی والدین فقط باید در مورد حضانت فرزند در صورتی به توافق برسند که فرزند پسر آن‌ها از ۱۵ سال کمتر سن داشته باشد و فرزند دختر نیز کمتر از ۹ سال تمام باشد. زیرا در غیر این صورت خود فرزند حق انتخاب خواهد داشت. پس از طلاق توافقی و موافقت والدین برای حضانت فرزند، آن‌ها باید تکلیف ملاقات فرزند و شرایط آن و همچنین نفقه فرزند را نیز مشخص کنند.

دسترسی به بهترین موسسات حقوقی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود.

نظرات کاربران درباره جدیدترین قانون حضانت فرزند بعد از طلاق


مقالات پیشنهادی خدمات حقوقی اداری

لیست مقالات خدمات حقوقی اداری