قانون جدید مالیات بر ارث + نحوه محاسبه

فهیمی
خرداد 18, 1400
زمان مطالعه دقیقه

قانون جدید مالیات بر ارث + نحوه محاسبه

در این مقاله می‌خواهیم درباره مالیات بر ارث توضیح دهیم. ابتدا شما را با مفهوم تقسیم ارث بیشتر آشنا می‌کنیم. ارث شامل تمامی اموال و تعهدات یک فرد می‌باشد که بعد از فوت او به یک شخص دیگر انتقال پیدا می‌کند. برای اموال و ارثیه لازم است که یک مالیاتی پرداخت شود. به این معنا که مبلغی از آن را دولت به عنوان مالیات دریافت می‌کند.

مالیات بر ارث چیست؟

این مالیات نوعی از مالیات مستقیم است که به ارث تعلق پیدا می‌کند. برای این کار لازم است وارث از دارایی ‌های متوفی و اموالی که دارد یک لیست تهیه کند. سپس با مراجعه به اداره امور مالیاتی محل سکونت شخص متوفی این لیست را ارائه دهد. و آن را به همراه دیگر مدارک مورد نیاز به شورای حل اختلاف تقدیم نماید. سپس وکیل انحصار وراثت مقدار سهم الارث هر کدام از وراث را تعیین کرد. پیش از محاسبه سهم هر کدام از وراث لازم است بدهی های متوفی پرداخت شود. که بدهی های مالیاتی یکی از آن‌ها می‌باشد.

در گواهی انحصار وراثت پس از پر کردن مواردی مثل مهریه، مالیات، وام و… برای هر کدام از وراث سهم ارثی که باید دریافت کند، مشخص می‌شود.

قانون جدید مالیات بر ارث

 

مالیات بر ارث چیست؟

 

قوانین قدیمی مالیات بر ارث برای افرادی بود که پیش از سال 1395 فوت شده بودند. در این قانون مالیات بر اساس مقدار ترکه متوفی و تعداد بررسی که داشت متفاوت بود. به این گونه که پس از قیمت گذاری اموال متوفی و کم ‌کردن دیون و هزینه‌ها برای هر کدام از وراث سهمی که خواهد داشت مشخص می‌شود. پس از آن معافیت‌ها انجام شده و بر اساس جدول قانون مالیات مستقیم برای تک تک وراث، میزان مالیاتی که دارد، مشخص و پرداخت می‌شود. پس از پرداخت مالیات بر ارث و واریز آن انتقال ترکه صورت می‌گیرد.

در قوانین جدیدی که برای مالیات بر ارث وجود دارد، افرادی که پس از یکم فروردین سال ۱۳۹۵ فوت شده‌اند، اموال آن‌ها گروه بندی شده و مطابق با گروه مخصوص به خود شامل نرخ‌های متفاوتی می‌شود.

همچنین بخوانید: مهم ترین مجازات فحاشی و تهدید چیست؟

بررسی قوانین قدیمی و جدید مالیات بر ارث

در قوانین جدیدی که برای این مالیات در نظر گرفته شده است، لازم نیست به اداره امور مالیاتی مراجعه کرد. بلکه با مراجعه به شورای حل اختلاف می‌توان گواهی انحصار وراثت را دریافت کرد. در قوانین قدیمی کلیه اموالی که فرد فوت شده داشت، از سوی وراث در اظهارنامه برای مالیات در نظر گرفته شده محاسبه می‌شد. پس از آن گواهی واریز مالیات بر ارث برای کلیه اموال به شکل یکجا تهیه می‌شد. اما در قوانین جدید مالیات بر ارث این امکان وجود دارد که وراث اموال را به صورت موردی به تاریخ نقل و انتقال اعلام کرده و پس از اینکه مالیات‌های مورد نظر را پرداخت کردند، می‌توانند نسبت به دریافت گواهی واریز اقدام کنند.

در قوانین قدیمی که برای این مالیات وجود داشت، پس از فوت متوفی، وراث حداکثر تا ۶ ماه اظهارنامه مالیاتی را به اداره امور مالیاتی ارائه می‌دادند، زیرا در غیر این صورت باید جریمه پرداخت می‌کردند. اما در قوانین جدیدی که برای مالیات ارث در نظر گرفته شده است، این جریمه وجود ندارد.

مالیات خودرو

برای خودرو مالیاتی که در این زمینه در نظر گرفته شده است، ۲ درصد ارزش و قیمت خودرو از سوی کارشناس سازمان امور مالیاتی می‌باشد. این درصد برای طبقات اول می‌باشد و برای دیگر طبقات مطابق با قانون به میزان ۲ و ۴ برابر خواهد بود.‌

مالیات مغازه

محاسبه این مالیات برای مغازه، برای افراد فوت شده بعد از سال ۹۵ به صورت ۳ درصد از نرخ تعیین شده از سوی کارشناس رسمی اداره مالیات خواهد بود. همچنین برای اجناسی که داخل مغازه وجود دارد به میزان ۳ درصد از قیمت آن‌ها باید مالیات پرداخت کرد.

 مالیات بر ارث سپرده‌ های بانکی

پس از فوت فرد کلیه حساب‌های بانکی او مسدود می‌شوند و امکان برداشت از حساب‌های فرد متوفی دیگر وجود ندارد. وارث می‌توانند به اداره مالیات مراجعه نمایند و پس از پرداخت کردن مالیات، حساب فرد متوفی نیز رفع توقیف می‌شود.

مالیات بر ارث ملک

 

قوانین قدیمی و جدید مالیات بر ارث

 

بعد از بررسی کردن امور مالیاتی توسط کمیسیون املاک سازمانی و تعیین کردن ارزش آن، مالیات برای طبقه اول ۷/۵ درصد از ارزش ملک خواهد بود‌.

مالیات بر ارث سهام

شرکت‌های بورسی و غیربورسی مالیاتی که برای سهام آن‌ها در نظر گرفته می‌شود، با یکدیگر متفاوت هستند. و میان اوراق بهادار و اوراق مشارکت نیز مالیاتی که وجود دارد با یکدیگر فرق می‌کند. برای تعیین کردن آن لازم است از یک مشاور حقوقی کمک گرفت.

دسترسی به بهترین موسسات حقوقی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود

نظرات کاربران درباره قانون جدید مالیات بر ارث + نحوه محاسبه


مقالات پیشنهادی خدمات حقوقی اداری

لیست مقالات خدمات حقوقی اداری