پاسخ به 10 سؤال مهم درمورد فسخ نکاح

فهیمی
خرداد 18, 1400
زمان مطالعه دقیقه

پاسخ به 10 سؤال مهم درمورد فسخ نکاح

اگر می‌خواهید با فسخ‌ نکاح و علل مختلف آن آشنا شوید، با ما همراه باشید تا شما را با ۱۰ سؤال مهم در رابطه با فسخ کردن نکاح بیشتر آشنا کنیم.

فسخ نکاح چیست؟

از جمله روش‌هایی که برای برهم زدن ازدواج می‌توان از آن استفاده کرد، فسخ نکاح می‌باشد. در صورتی که ازدواج باعث ضررهای زیاد یکی از طرفین شده باشد، برای اینکه او از قید ازدواج رها شود، با به کار بردن برخی شرایط می‌تواند ازدواجش را فرق فسخ کند. در فسخ کردن نکاح سختی‌ها و محدودیت‌های طلاق وجود ندارد.

چرا فسخ نکاح صورت می‌گیرد؟

به دلیل مصلحت و ضرورتی که ثبات خانواده دارد، بنابراین زوجین نمی‌توانند خیلی راحت ازدواج خود را بر هم بزنند. در برخی مواقع ممکن است همسری به علت عیوب پراهمیت دچار ضرر و زیان شود. در این صورت قانون‌گذار برای این که جلوی این ضرر و زیان گرفته شود، موارد فسخ کردن نکاح را به طور مشخص و واضح تعیین می کند.

رضایی بودن فسخ

برای فسخ کردن نکاح نیاز نیست که تشریفات و ترتیبات به کار برده شده برای طلاق را انجام داد. برای فسخ کردن نکاح لازم نیست که حکم دادگاهی وجود داشته باشد. فسخ کننده نکاح می‌تواند از طریق پست سفارشی یا اظهارنامه برای فسخ کردن نکاح اقدام کند.

تفاوت‌ بین فسخ‌نکاح و طلاق چیست؟

 

فسخ نکاح چیست؟

 

برای طلاق لازم است شرایط خاصی انجام شود. از جمله موارد لازم برای طلاق می‌توان به اجرای صیغه مخصوص و حاضر شدن دو تا شاهد عادل مرد اشاره کرد. اما برای فسخ‌کردن نکاح فقط اراده صاحب حق کافی خواهد بود تا فرد مقابل از آن مطلع شود.

همچنین بخوانید: قانون حضانت فرزند بعد از طلاق

شرایط زن در فسخ‌نکاح چیست؟

هنگامی که شرایط خاصی در زن وجود داشته باشد طلاق به درستی صورت می‌گیرد. اما در رابطه با فسخ‌کردن نکاح می‌توان گفت که نیازی به رعایت این ترتیب نخواهد بود. برای مثال در دورانی که زنان در عادت ماهانه و نفاس هستند، امکان فسخ‌کردن نکاح وجود دارد، اما در این دوران طلاق زن درست نخواهد بود.

آیا فسخ نکاخ از سوی زن امکان پذیر است؟

پیش از انجام دادن طلاق لازم است که از طرف دادگاه اجازه گرفته شود. ولی برای فسخ‌کردن نکاح به این کار نیاز نمی‌باشد و دادگاه با توجه به احراز وجود حق فسخ، رسیدگی‌های لازم را انجام می‌دهد. طلاق برای نکاح دائم به کار برده می‌شود. اما موارد فسخ‌نکاح برای نکاح دائم و منقطع به صورت یکسان خواهد بود. در مورد طلاق باید گفت که این حق برای مرد می‌باشد. ولی این احتمال نیز وجود دارد که از سوی زن فسخ صورت گیرد‌.

شرایط نکاح مجدد چیست؟

برای طلاق رجعی که این امکان وجود دارد که در هنگام عهده شوهر به همسر خود رجوع نماید. ولی در رابطه با فسخ‌کردن نکاح این امکان وجود نخواهد داشت. و برای تشکیل مجدد خانواده لازم است که نکاح جدید صورت گیرد.

زن و شهر چند بار می‌توانند به نکاح هم درآیند؟

در صورتی که میان زوجین طلاق صورت گرفته باشد، آن‌ها فقط با آمدن محلل می‌توانند بار دیگر با هم ازدواج کنند. ولی در رابطه با فسخ کردن نکاح که میان زن و شوهر صورت می‌گیرد، این فسخ هر چند بار که انجام شود باز هم زن و شوهر می‌توانند به نکاح هم درآیند.

عیوب موجب حق فسخ‌نکاح در زن کدامند؟

 

حق فسخ نکاح

 

در صورتی که برخی عیوب در زن وجود داشته باشند و مرد بدون آگاهی نسبت به این عیوب با زن ازدواج کرده باشد، به موجب قانون به مرد اجازه فسخ کردن نکاح را خواهند داد. برخی از این عیوب شامل موارد زیر است:

  • برص: نوعی عارضه پوستی که در اثر آن لک های بزرگ و سفید در بدن به وجود می‌آید.
  • قرن: استخوانی که در فرج وجود دارد و جلوی جماع را خواهد گرفت.
  • جذام: بیماری خوره ای
  • زمین ‌گیری
  • افضاء: مجرای بول و حیض یکی شده باشد.
  • نابینایی از دو چشم

به دلیل عیوبی که مرد دارد، برای اینکه جلوی ضرر مرد گرفته شود، حق فسخ نکاح را مرد خواهد داشت. بنابراین در صورتی که با کمک وسایل درمانی و عمل جراحی بتوان این عیوب را برطرف کرد، حق فسخ نیز ساقط خواهد شد.

تکلیف مهریه در فسخ نکاح چیست؟

در صورت صادر شدن حکم فسخ از جانب دادگاه اگر میان زوجین نزدیکی صورت نگیرد، به زن مهریه تعلق نخواهد گرفت. البته اگر علت فسخ، ناتوانی جنسی مرد باشد، شرایط متفاوت خواهد بود. در صورتی که میان زوجین عمل نزدیکی صورت گرفته باشد، اگر نکاح‌فسخ شود به زن مهریه‌ای که در عقدنامه توافق شده تعلق نمی‌گیرد بلکه زن مستحق مهریه‌ای است که به آن مهرالمسمی گفته می‌شود. بنابراین در رابطه با مهریه در فسخ‌نکاح می‌توان گفت که این مهریه به نزدیکی زوجین بستگی خواهد داشت.

دسترسی به بهترین موسسات حقوقی با کمک مجموعه برند آنالیز به سادگی میسر خواهد بود

نظرات کاربران درباره پاسخ به 10 سؤال مهم درمورد فسخ نکاح


مقالات پیشنهادی خدمات حقوقی اداری

لیست مقالات خدمات حقوقی اداری